ID06 -För högre säkerhet

ID06kortEfter tio år kommer ID06 nu med ett helt nytt system avseende anslutning av företag och individer samt nya kort. Syftet är att stärka den sunda konkurrensen, skapa säkrare arbetsplatser och underlätta för företag att agera hållbart.

Den nya standarden innebär att vi skapar en högre tillitsnivå till ID06-systemet och ID06-kort genom att samtliga individer som är anslutna till ID06-systemet och de individer som skall ha ett ID06-kort, måste identifiera sig och skriva under med BankID, pass eller nationellt ID.

ID06-kort i sig blir också säkert genom ny teknik som är säker och till skillnad från dagens kort inte går att kopiera. Den nya tekniken bygger på en öppen standard vilket innebär att partners till ID06 kan ta fram nya innovativa lösningar kopplat till ID06-kort. Förändringsskyddet på själva kortet stärks genom att alla personuppgifter som är synliga på kortet lasergraveras.

ID06 Thor Jonsson Areff Systems AB
ID06 AB Thor Jonsson Verksamhetsområdeschef ID06 Kort

– I och med att alla måste identifiera sig i ID06-systemet och att säkerheten på själva korten höjs, får vi en hög tillitsnivå för system och kort. Detta är den största förändringen av ID06 sen det lanserades för tio år sen, säger Thor Jonsson.

– Tillsammans med ID06 övriga tjänster, till exempel att digitalt koppla kompetenser till ID06-kort, ges möjlighet att styra behörighet kopplat till kompetenser för att starta maskiner, öppna dörrar med mera. Jag är övertygad om att vi kommer få se många nya innovativa lösningar som hjälper företag att digitalisera sina arbetsplatser. Vi kommer också med Mitt ID06, som samlar alla personalliggare för ett företag på ett ställe samt bolagsdeklaration som ger företag möjlighet att få kontroll över UD ledet.

Under 2018 lanserar ID06 en ny säker kortstandard för såväl fysiska som mobila ID06-kort. Den nya kortstandarden har en tillitsnivå som heter LoA 2 (Level of Assurance 2), vilket innebär ökad säkerhet i ID06-systemet och på landets byggarbetsplatser.

Högre säkerhet naturligt för Areff

Areff Systems AB är ackrediterad leverantör av ID06-kort och levererar idag till en stor del av byggnadsindustrin och andra spelare som använder ID06 kort på den svenska marknaden.

Fredrik Martinsson ID06 2.0
Fredrik Martinsson ID06 2.0

– Många lösningar på den svenska marknaden är, precis som den nuvarande ID06 lösningen, baserade på MIFARE® Classic. Detta är ofta en tillräckligt bra lösning, men för ett identifieringssystem såsom ID06 är det helt naturligt att kontinuerligt se över och uppdatera den säkerhetskritiska delen. Vi ser stora fördelar med att denna uppdatering görs, säger Fredrik Martinsson, CTO på Areff.

Areff har lång erfarenhet från säkerhetsbranschen med spetskompetens inom säkra och funktionella systemlösningar baserade på RFID. Detta gäller accessprodukter för säkerhetsbranschen, ID-kort samt även identifieringssystem för industriella tillämpningar.

Bertn Karlsson CEO Areff Systems AB
Bernt Karlsson CEO Areff Systems AB

– Med en förändrad omvärld som ställer helt nya krav på skydd och säkerhet, jobbar vi ständigt med att utveckla oss. Vårt tekniska kunnande och våra produktionsprocesser måste vara i toppklass för att vi ska kunna erbjuda lösningar som ligger i framkant när det gäller säkerhet och funktion, fortsätter Fredrik Martinsson.

– Samtidigt är det också viktigt att erbjuda bra support och snabba leveranser. Till sist så är det människor som ska använda även det nya ID06-systemet, vilket gör att vi just nu lägger stor vikt på att förbereda vår organisation och portal på lanseringen av det nya ID06-kortet, säger Bernt Karlsson, vd på Areff.

Stödet i nya ID06-kort för Mifare kommer finnas kvar tills de flesta kunderna har fått möjlighet att gå över till att läsa den säkrare JCOP-tekniken. ID06 bedömer att teknikövergången kommer att vara genomförd under 2020. Därefter återkommer ID06 med en tidpunkt för när Mifare- stödet tas bort från det ID06-kortet.

ID06 kommer att ge fortlöpande information under utbytesperioden av ID06-kort. Har du frågor eller funderingar om ID06-kort kan du vända dig till Thor Jonsson på ID06 som hjälper dig.
Du når Thor på thor.jonsson@id06.se

 

 

Faktaruta:

Med sunda företag menas att bolaget är registrerat för F-skatt, betalar sina skatter och avgifter samt att det inte finns skulder hos Kronofogde eller Skatteverk.

Ansluta företag och beställa ID06-kort (tjänsten startar under våren 2018)

• Det är firmatecknare som ansluter företaget och utser huvudadministratör(er) som i sin tur kan utse administratör(er) för att beställa ID06-kort hos ackrediterad kortleverantör. Alla individer, firmatecknare, huvudadministratör(er) och administratör(er) legitimerar sig i systemet genom eID.

• ID06 kontrollerar bland annat att företaget har F-skatt och att företaget är sunt.

• ID06 kontrollerar att det är firmatecknare som skriver under. Firmatecknare skriver under med hjälp av eID.

• ID06-kort skickas till företaget eller annan vald adress alternativt hämtas ut hos ackrediterad kortleverantör om den tjänsten erbjuds.

• ID06-kortet aktiveras via eID av individen som skall ha kortet. Vid aktiveringen får individen en PIN kod kopplat till kortet.

Spara kundvagn