Sláinte, Mr. Whisky

Det kunde ha varit en födelsedagspresent i mängden – så blev det inte. Flaskan han fick skulle komma att bli startskottet för ett livslångt intresse. Jakob Lennartsson är Areffs eget whiskyproffs.

För två år sedan klev Jakob in i Areffs lokaler för första gången.

– Jag halkade in på det där klassiska bananskalet. Jag jobbade länge som bagare på familjens konditori men ville prova något annat. Fick ett tips från en familjevän som jobbade på Areff om att det fanns en lucka när en i personalen skulle vara föräldraledig. Jag tog kontakt, fick en chans och tackade ja utan att egentligen veta så mycket om företaget. Nu stortrivs jag här!

Efter arbetstid är det fullt fokus på hans stora hobby, whisky. Jakob säger sig ha ett stort intresse för drycken. Vid ett besök i hans hem är det enkelt att konstatera – han överdriver inte. Det vittnar inte minst den läckra baren och de välfyllda hyllorna om. Här står hyllmeter av whiskyflaskor på rad, tydligt uppdelade efter ursprungsland. Några särskilt fina flaskor har fått en egen plats i det Jakob kallar ”finhyllan”.

Kombinerar dryck och historia
Intresset har han haft sedan han fick en flaska 12-årig Glenfiddich på 18-årsdagen.

– Pappa hade fått just den här sorten när han fyllde 18. Och min farfar hade fått en likadan när han var i samma ålder. Flaskan jag fick var alltså mer än bara en flaska, det var en tradition. Jag har alltid varit mycket historieintresserad och fastnade till att börja med i det härliga i att den här whiskyn går genom vår släkt. Sedan har det bara vuxit sig större.

Jakobs kunskap lockar andra. Då och då anordnar han whiskyprovningar för både företag och kompisgäng. Så snart pandemin tillåter ser han fram emot att lära fler om den ädla drycken.

– Många whiskyintresserade nördar ner sig i tillverkningsprocessen. För mig handlar det om smaken. Är det gott? Njut! Man behöver inte kunna allt om alla typer för att kunna uppskatta ett glas whisky. Det försöker jag förmedla till deltagarna på mina provningar.

Utöver whiskyintresset har Jakob också en fascination för Japan och dess historia. Han menar att en resa dit hade kunnat ge honom det bästa av två världar.

– Ja, verkligen. Jag skulle säga att de japanska whiskymakarna är bland de bästa i världen ihop med skottarna och irländarna. Det finns många spännande historier kring olika whiskysorter och deras uppkomst, i synnerhet från Japan. En polare och jag har länge tänkt att åka dit på en riktigt härlig rundresa, men det krävs både tid och en bra budget. Det äventyret ligger fortfarande på vänt.

Det är tydligt att Jakob kan sin whisky. Skulle du vilja lära dig mer eller be om helgens dryckestips kommer här ett råd: kontakta honom gärna, men inte på torsdagar.

– Torsdagskvällen är helig för mig. Då sätter jag mig i baren här, blundar och njuter av ett glas i min ensamhet. Det är livet!

Så sant som det är sagt.
Sláinte*, Mr. Whisky.

*Gammalt gaeliskt ord som betyder ”hälsa”. Används som skål för en whisky.

 

Jakob Lennartsson
Ålder: 27
Gör på Areff: Order
Bor: Ronneby
Familj: Flickvän och två hundar
Tid på Areff: Snart två år
Favoritprodukt: Nyckelbrickan Krypto

Spara kundvagn