Identifiera borrkronor med RFID


“Vi skulle vilja identifiera våra borrkronor som är gjorda i metall med RFID. Borrarkronorna används för att borra i berg, så miljön är lite knepig. Kan ni hjälpa oss med det?”

“Så klart vi kan!”

Våren 2016 vände sig LKAB Wassara AB till Areff för att utveckla och utvärdera ett märksystem av företagets borrkronor. I produktens livscykel ingår en mängd inspektioner och slipningar av borrkronan för att maximera dess prestanda. Historiskt har hanteringen av den individuella borrkronans underhåll varit besvärlig, dels för att hittills använda märkmetoder inte ha fungerat. Märkningen nöts bort under användandet och dels för man har saknat ett övergripande verktyg för hantering av data från underhåll och testning av borrkronorna.

“Tack för en väldigt bra lösning. Ert sätt att jobba under utvecklingen av lösningen gör att vi snabbt och effektivt har tagit fram ett märksystem för borrkronor. Lösningen som helhet med en App och Tablet är funktionell och ger ett professionellt intryck.”
Maria Bengtsson, Utvecklingsingenjör LKAB Wassara AB

Vår lösning blev framtagning av en speciell RFID tagg som gjuts in i borrkronan samt en specialutvecklad App, DrillBit på en Tablet med en trådlös RFID-läsare. Med RFID läsaren identifieras borrkronan enkelt och via App:en så presenteras taggens historik samt nya underhåll och kontroller av borrkronan kan registreras.

Om LKAB Wassara AB

LKAB Wassara AB grundades 1988 och ägs till 100% av LKAB. Företaget utvecklar och tillverkar vattendrivna borrsystem med mycket hög prestanda för alla typer av borrprojekt såväl ovan jord som nere under jord. LKAB är en högteknologisk internationell mineralkoncern. LKAB är världsledande producent av förädlade järnmalmsprodukter för ståltillverkning och en växande leverantör av mineralprodukter till andra industriella marknadsområden. De viktigaste marknader är Europa, Mellanöstern, Nordafrika och Asien. LKAB sysselsätter drygt 4400 personer runt om i världen.

www.wassara.com

Vill du veta mer?

Ett kort mejl är första steget mot lösningen du söker. Annars går det lika bra att ringa.

Kontakta oss