Areff -vars företag har vuxit rejält efter flytten tillbaka till Ronneby.

areff_blt_1
Därför vill de satsa i Ronneby
(utdrag ur artikel publicerad i BLT 2017-01-21, text Johanna Rundgren, Foto Staffan Lindbom)
http://www.blt.se/blekinge/har-skapas-nya-jobb-i-det-tysta/

Nu rör det på sig på allvar, säger Bernt Karlsson, vars företag har vuxit rejält efter flytten tillbaka till Ronneby.
Bara senaste halvåret har Ronneby uppmärksammats flera gånger i riksmedia för polisbrist, storbråk och gängbrottslighet. Även om Ronneby dras med högre arbetslöshet än övriga länet, växer både företagande och besöksnäring.
2009 blev Ronneby sist rankad i Svenskt näringslivs årliga mätning av företagsklimatet. Det blev en smäll, som satte i gång en rad nya sätt att jobba på näringslivskontoret och i kommunen. Varje år görs en mängd företagsbesök. Det görs också satsningar på ungt entreprenörskap.
Sju år senare har Ronneby klättrat i undersökningen till bäst i Blekinge.
– Vi trivs i Ronneby och vill vara här för att det är ändamålsenligt för företaget, säger Bernt Karlsson, vd för säkerhetsföretaget Areff.
Han och delägaren Fredrik Martinsson utsågs 2015 till Årets företagare i Ronneby och i Blekinge och knep även tredjepriset som Årets företagare i Sverige. Företaget har nästan tredubblat sin omsättning på fem år. Många nya jobb har skapats. Bara under 2016 utökades personalen med sju nyanställningar. En brytpunkt syns 2011. Då flyttade Areff in i kvarteret Telefonen i Ronneby och fick möjlighet att växa.
Företaget utvecklar system för passerkort och tillverkar taggar och passerkort. Det är en tillväxtbransch och det har naturligtvis sin del i expansionen. Men också flytten till Ronneby har spelat in.
– Det går bra att ha företag på andra platser också, men här finns ett stöd till företag. Då pratar jag inte om bidrag, företagandet sköter vi själva, men till exempel hjälp med att hitta lokal, säger Bernt Karlsson.
Han startade företaget hemma vid köksbordet i Listerby år 2000. När han behövde en lokal fanns ingen tillgänglig i Ronneby. Areff flyttade till grannkommunen Karlskrona.
Vid nästa utvecklingssteg var det i stället svårt att hitta lokal i Karlskrona. Flyttlasset gick tillbaka över kommungränsen.
– Vi hittade den lokal vi behövde för vår verksamhet och har kunnat bygga ut den när vi behövt det, säger Bernt Karlsson.
På Areff jobbar nu 17 personer. En del har nära till arbetet, andra pendlar in från länet. När företaget nyrekryterar, och det gör det, har det nytta av att det är känt att det finns.

Läs hela artikeln på BLTs hemsida: http://www.blt.se/blekinge/har-skapas-nya-jobb-i-det-tysta/

Spara kundvagn