Det våras för MC-älskaren

Buskar knoppas, fåglar sjunger och solstrålar värmer. Fika i trädgården tänker du. För Besart Luma betyder alla vårtecken att det är dags att putsa upp motorcykeln för ännu en säsong på vägarna.

Sedan fyra år är Besart Luma en del av gänget på Areff. Här ser han till att allt som har med ID06 att göra rullar på som det ska. Det innebär en bred roll: Besart tar bland annat hand om kundmöten, mässor, ordermottagning och support.

– Just variationen är något jag gillar. Förtroendet att ha ansvar över många områden är kul.

På fritiden är det tid med familjen och turer med motorcykeln som gäller. Motorintresset väcktes, kanske något otippat, framför tv-spelsskärmen.

– Det är längesedan nu. Jag och min kompis spelade ett motorcykelspel på Playstation när vi var i tioårsåldern. Timme efter timme satt vi där. Vi sa att vi skulle skaffa varsin riktig motorcykel när vi blev vuxna.

Sagt och gjort. En dag när Besarts fru tittade ut genom köksfönstret stod den där, makens nya 800-kubikare Yamaha FZN.

– Hon blev lite överraskad när den stod på uppfarten ja! Jag kände att om jag någon gång skulle ha en MC så var det då, innan vi skaffade barn. Jag slog till och har inte ångrat mig.

Ingen fartdåre
Besart menar att det inte är höga hastigheter som är det viktiga, snarare känslan som uppstår när den tekniska körningen flyter.

– Då får jag adrenalinpåslag, det är häftigt. Jag brukar ta gamla vägar där bilarna inte åker längre. Vackra, böljande miljöer med många kurvor är ren körglädje för mig.

Sedan barndomskompisen flyttat från stan var Besart länge ensam MC-åkare i bekantskapskretsen, men för något år sedan kom han via en Facebook-grupp i kontakt med likasinnade. Tillsammans brukar de åka på lite längre turer runt om i södra Sverige.

– Det är kul. Dels för gemenskapen, dels för att jag får uppleva många riktigt fina vägar som jag inte hittat till själv, säger han.

Äntligen dags igen
Motorcykeln har han haft i sex år. I april varje år rullar han ut den från garaget och lämnar in den på

vårservice så att den är i fint skick inför första turen. Sedan tar han varje chans att åka, ofta långt in i oktober om vädret tillåter. Då och då tar han med en passagagerare bakpå, men oftast kör han själv.

– Jag brukar säga att det är en ren säkerhetsfråga, att jag är rädd om mina vänner. Det stämmer visserligen men ärligt talat tycker jag faktiskt att det roligaste är att åka själv!

Det stora motorcykelintresset till trots har han aldrig fastnat för mekandet.

– Nej för fasen! Min grej är att köra, fixandet överlåter jag gärna till en riktig mekaniker. Men putsa lite, det måste man göra då och då, säger han med duken i hand.

Ser du en ovanligt välpolerad MC på vägarna kring Ronneby i sommar, passa på att vinka, det är troligtvis Areffs ID06-ansvarige bakom styret.

Besart Luma
Ålder: 29
Gör på Areff: ID06-ansvarig
Bor: Ronneby
Familj: Fru och son
Tid på Areff: 4 år
Favoritprodukt: ID06-kortet!

Spara kundvagn