Med full koll på tekniken

Vad gör man om man har långt till träningslokalen men inte kan låta bli att göra det man älskar? För Fredrik Martinsson blev det till att bygga en egen karatestudio.

Till vardags är Fredrik en av Areffs två ägare och operativ som CTO, teknisk chef.

– Vi är ett gott gäng på Areff. Jag upplever att alla vill framåt, att man verkligen vill göra ett bra jobb. Sättet vi arbetar på för våra kunder och för varandra internt gör mig stolt, säger han.

Vid sidan om jobbet har Fredrik förlorat sig i karatens värld. Efter att ha utövat sporten under högstadiet och sedan haft ett mångårigt uppehåll tog intresset fart på nytt under 2012.

– Min dotter ville prova på karate och jag bestämde mig för att hoppa in i nybörjargruppen samtidigt som henne. Sen var jag fast, om man säger så.

Svart bälte
Det kan man lugnt påstå. Sju år senare kunde Fredrik, eller Fidde som han också kallas, stoltsera med svart bälte.

– När det finns en så tydlig stege för ens utveckling blir man förstås

sugen på att hela tiden bli bättre. Det finns fler nivåer av det svarta bältet, och det är klart att jag blickar mot nästa.

Under pandemin är lokalerna hos hemmaklubben Carlskrona Shotokan Club stängda, men Fredrik kan träna vidare ändå. Lösningen? Något så annorlunda som en helt egen karatelokal hemma på tomten, en så kallad dojo.

– Innan viruset bröt ut blev det 4–5 pass i veckan. Många mil i bilen för att kunna träna. Så då byggde vi detta, helt enkelt.

Det lilla huset i den stora trädgården är inrett som karatestudio, men ett hopfällt pingisbord i entrén vittnar om att här också finns möjligheter för andra aktiviteter.

– Det här är som den nya tidens gillestuga kan man säga. Pingis, innebandy, dans… här kan hela familjen hitta på roliga saker utan att behöva åka in till stan. Men, jag hävdar ju helt klart att det först och främst är en dojo!

Finner harmoni
Fredrik menar att en av de stora behållningarna med att träna karate är mångsidigheten.

– Du får en väldigt komplett träning. Man kan välja att träna väldigt intensivt med inriktning mot fight, men också lugnare pass med fokus på rörlighet och mental styrka. Dagens sinne får bestämma, och det tycker jag om.

Stunderna i den egna dojon har kommit att bli ett andningshål för Fredrik. Med den avskalade inredningen och en rogivande, vacker utsikt över skärgården är det lätt att förstå.

– Ja, när jag går in här stänger jag ute allt annat.

Men, utsikt och hemmastudio till trots finns det dock ett annat ställe som lockar.

– Jag vill förstås åka till Japan! Vi var faktiskt på väg i höstas med klubben, men pandemin satte stopp. Drömmen lever, säger Areffs CTO.

Fredrik Martinsson
Ålder: 47
Gör på Areff: CTO och delägare
Bor: Torkö utanför Ronneby
Familj: Fru och två tonåringar
Tid på Areff: 15 år
Favoritprodukt: Areff Bio

Spara kundvagn