Vad är Beacons?

beacons how it works

 

Vad är beacons?

Beacons är små elektroniska sändare, som likt fyrar, bara har en enda uppgift här i världen – att ständigt sända ut en signal. Oavsett om någon lyssnar eller inte skickar de ut samma enkla meddelande om och om igen.

Trots att tekniken egentligen inte är ny, det hela bygger oftast på enkel Bluetooth-teknik, har beacons om och om igen toppat listor över framtidens stora tekniktrender.

Ett klassiskt exempel är en busstation. En beacon placeras på stationen och meddelar via Bluetooth till alla enheter i närheten som lyssnar att stationen ligger precis där. Så när du kommer fram till stationen kan din telefon berätta för dig vad stationen heter, vilka bussar som går därifrån och om hur lång tid det är till nästa buss kommer.
Allt utan att du vidrört en enda knapp.

Teknologin är som sagt inte så ny som man kan tro. Redan hösten 2013 släppte Apple sin iBeacon-teknik och sedan dess har allt fler bolag hoppat på trenden. Några som var tidigt ute var den amerikanska köpcentrumkedjan Macys. Genom att placera ut beacons i butiken kunde Macys skicka erbjudanden om rabatter och erbjudanden direkt till sina kunders telefoner. Något som snabbt gjorde tekniken attraktiv, då man kunde se att det var troligare att kunderna interagerade med denna teknik än med traditionella annonser i butiken.

Tekniken är också attraktiv då många kunder redan är nåbara. För att nå någon via beacons måste personen dels ha slagit på Bluetooth på sin telefon och dels ha en app i telefonen som kan använda sig av beacon-signalen och som tillåts skicka notifikationer. I retailvärlden låter man helt enkelt beacons ersätta kuponger. Direkta erbjudanden i telefonen istället för papperslappar.

Avancerade Beaconsystem för Industri- och Säkerhetslösningar

HID® BLE BEACONS AND GATEWAYS BEEKs ™ Bluetooth Low-Energy (BLE) – beacons är deBeacon kontakt
mest avancerade beacons som finns i branschen. Systemet är både enkelt att installera och integrera.

Dessa beacons är helt kompatibla med både Apple iBeacon och Google Eddystone, vilket gör att de kan användas för alla typer av standardapplikationer för platsbaserade informationstjänster som ska stödja båda plattformarna samtidigt. Utöver detta kan BEEKs användas för detektera och i realtid mäta sensordata för rörelse, temperatur, ljus, vibration och magnetiskt fält.

I kombination med HID Globals end-to-end IoT-ekosystem (Internet of Things,) som inkluderar BluFi ™ BLE till Wi-Fi-gateway och Bluzone ™ -tjänster, kan BEEKs hanteras centralt genom molnet. Implementeringen av nätverket är otroligt enkelt. Det enda du behöver göra är att strömsätta en eller flera Wi-Fi-gateway, så är systemet igång. Genom att enkelt placera in de olika Wi-Fi-gateways på en ritning av lokalerna via applikationen i Bluezone, så kan varje beacons generera standard GPS-koordinater som direkt kan tolkas av alla standardapplikationer för geometrisk data. Bluzone-molnet ger användaren möjlighet att aggregera och, på ett pedagogiskt sätt, presentera stora mängder sensordata för att kunna få en överblick och underlag för att fatta rätt beslut för den övervakade processen eller skeendet. Dessutom är HID Global Location Services, som aktiveras av Bluvision, en effektiv Real-time locating system (RTLS) -plattform som utnyttjar BEEKs beacons för att effektivt lokalisera tillgångar på ett lager, campus, sjukhus eller i en produktionshall.

Bluzone är en applikation som kan användas direkt ”out-of-the-box” och möjliggör en skalbar beacon-implementering, även på global nivå. Kombinationen av sensorbeacons, BluFi ™ och Bluzone-plattformen gör det möjligt att hantera och övervaka stora nätverk av BEEKs beacons. Bluzone är inte bara en färdig applikation utan data och funktioner är också tillgängligt via API, vilket gör det mycket smidigt att integrera i tredjepartslösningar eller för att utveckla ett eget anpassat användargränssnitt.

  • Bluetooth Smart (Bluetooth Low Energy – BLE) 4.1 kompatibelt
  • iBeacon (Apple), Eddystone (Google) och sBeacon (Bluvision) protokoll stöds samtidigt
  • Beacons med sensorer (vissa modeller)
  • Upp till 5 års batterilivslängd
  • Lokaliseringsprecision ner till 1 m

 

Bluvision

Bluvision är ett snabbt växande företag inom trådlösa givare för industrin (IIoT). Företaget förvärvades under 2016 av av Assa Abloy. Produktprogrammet från Bluvision består främst i trådlösa givare (BLE Beacons) för att övervaka utrustning. Syftet är att minimera driftstörningar i industrin. Givarna limmas på utrustningen och mäter vibrationer, temperatur, magnetfält och ljus. Mätresultaten överförs till en tjänst i molnet som analyserar resultaten och automatiskt rapporterar när symptom till haverier upptäcks.

Genom att utnyttja modern teknologi har nu Industrin möjlighet att kontinuerligt övervaka stora mängder av produktionsutrustningar till mycket låga kostnader.

Areff är nu certifierad partner till Bluvision, som är en del av HID Global för Bluvisions Location-based solutions – Real-Time Location System [RTLS] solutions och Zone-based RTLS [PLS] solutions.

Detta ger oss möjligheten att på allvar jobba med lösningar för INDUSTRI 4.0″ – säger Fredrik Martinsson på Areff.

Systemets HW är helt kompatibla med både Apple iBeacon och Google Eddystone. Mjukvaran  Bluzone gör det möjligt att komma igång direkt och dessutom är systemet otroligt flexibelt och enkelt att installera. Allt detta till en betydligt lägre kostnaden än vad som tidigare har varit standard för denna typ av system.

Kontakta oss på Areff Systems AB för en demonstration och beställning av demokit för att kunna göra en egen utvärdering.

Beacon HID global Areff image

 

 

Spara kundvagn