ID06kort 2.0 – Areff i Dagens Industri bilaga.

Dagens Industri Annons Areff Systems AB
20190401 Dagens Industri Annonsbilaga

Nya ID-kort främjar sund konkurrens
ID06-kortet används för att motverka svartarbete, främst inom byggsektorn. Version 2.0, med en högre säkerhetsnivå, har nu släppts och kommer att ersätta de gamla ID06 korten till sommaren. Så här skriver DI i dagens annonsbilaga.

Areff Systems är ett säkerhetsbolag som utvecklar och säljer produkter för identifiering och är verksamma främst på den svenska och de Nordiska marknaderna. Företaget specialiserar sig på kontaktlösa accessprodukter för säkerhetsbranschen. Just nu har företaget stort fokus på det nya ID06-kortet, som används för att motverka svartarbete, främja sund konkurrens och säkra arbetsplatser på den svenska arbetsmarknaden och då i första hand främst inom byggsektorn.

redrik Martinsson CTO Areff Systems AB DI Annons
Fredrik Martinsson CTO Areff Systems AB

– Korten används för att identifiera personer på arbetsplatsen och koppla varje person till en arbetsgivare. På så sätt får alla möjlighet att konkurrera med likvärdiga medel samtidigt som företagen har schyssta villkor, säger Fredrik Martinsson, CTO och delägare på Areff Systems.

Det är obligatoriskt med elektronisk personalliggare på de flesta byggarbetsplatser i Sverige. Alla företag och personer som deltar i byggverksamheten ska registreras i personalliggaren. Det nya ID06-kortet bygger på en säkrare teknisk plattform för att minska sårbarheten för bedrägeri. Tekniken möjliggör tvåfaktorsautentisering eftersom kortinnehavaren även får en personlig PIN-kod. Det innebär också att företag kan uppgradera säkerheten på hela eller utvalda delar av arbetsplatsen såsom kontor, arbetsbodar och andra utrymmen där man förvarar värdefull utrustning. En ny funktion är att det nya ID06 kortet innehåller RFID teknik som gör att kortet kan läsas av på 2-3 meters avstånd, så föraren i ett fordon behöver inte kliva ur sitt fordonet för att kunna passera genom byggarbetsplatsens gate. Det nya kortet ger också användaren möjlighet till ett mobilt ID06-kort som kan jämföras med ett mobilt BankID och har samma grundfunktioner som det fysiska ID06-kortet.

– Den stora fördelen med de nya korten är den ökade säkerheten på kortet, vilket gör att de är svårare att hacka eller kopiera. Vi verifierar varje användare av ID06-korten, antingen via BankID eller genom manuell identifiering där man scannar passet till den ansökande. En stark ID-koppling ger kortet en högre säkerhetsklass pga. en högre verifieringsnivå på kortinnehavaren. Detta är den stora förändringen, säger Fredrik.

Tidigare var kortet utrustat med inpasseringsteknik för lågfrekvent proxy (även kallat EM-teknik), något som plockats bort i den nya versionen då tekniken anses mindre säker. Denna teknik används dock i många sammanhang, då den är praktisk för att komma in i icke säkerhetsklassade utrymmen som till exempel omklädningsrum, kaffe- och varuautomater eller för enklare inpasseringskontroller som inte har krav på ID06 kort. För de som vill ha denna funktionen adderar vi funktionen via en speciellt utvecklad extern korthållare. På så vis sparar man pengar och slipper att byta ut vissa äldre system.

Version 2.0 av ID06 släpptes i höstas och de gamla ID06-korten slutar gälla den sista juni 2019. Detta innebär att gamla kort måste bytas ut mot nya innan dess. Innan de nya korten släpptes fanns det uppemot 800 000 gamla ID06-kort , så det är många kort att ersätta. Fredrik tipsar beställare att vara ute i god tid för att undvika lång väntetid när sommaren närmar sig.

Snabba leveranser är ett av Areffs signum. Man vinnlägger sig om att såväl leveranser som support ska vara effektiva. Kort som är godkända för produktion av beställaren innan klockan 12 försöker vi alltid leverera ut samma dag.

– Supporten är viktig! Vi återkommer samma dag om våra kunder hamnar i telefonkö. Hos oss får kunderna hjälp med att logga in och beställa kort eller med frågor om löpande funktionalitet. Det är en viktig del i vår helhetsleverans. Det handlar inte bara om att leverera ett kort. Vad händer om mitt kort eller konto inte fungerar? Om mitt kort inte fungerar i någon tillverkares system vad gör jag då? Köper man ett ID06-kort av oss, då får man såklart hjälp tills kortet fungerar. Det ingår i köpet, säger Fredrik.

ID06 Kort 2.0 kort Areff Systems AB
ID06 Kort 2.0 kort Areff Systems AB

Areff kan tack vare att man är ett litet bolag erbjuda hög tillgänglighet och flexibilitet. Leverans-, support-, och servicesystemet är byggt för ID06 2.0, inte för kraven för det gamla ID06-kortet, vilket gör att det är lättare för organisationen att agera snabbt och tillgodose kundernas önskemål.

I det gamla systemet var kortet kopplat till den leverantör som utfärdat det, något som inte är fallet med den nya versionen av ID06.

– Har man väl registrerat sig hos ID06 på toppnivå, då kan man när som helst byta leverantör, avslutar Fredrik.

Källa: Dagens Industri – Ta mig till DI

Skribent: Anna Bjärenäs

Spara kundvagn